sALAMMM....hehehhe.....lamanya x update blog rasa....kebizian melanda denn...minggu ni ada "submission" nk kena wat sebab nak kejar bos yang akan bercuti ke luar negara cuti Deepavali nanti...hehehehe...
Minggu lepas aku main masak-masak lagi..kali ni masak soto banjar & rendang kerang..soto banjar aku amik resepi dari internet....rendang kerang aku amik resepi kak hanieliza....memang sedap resepi derang nih...thanks ye... ;-)
Aku tepek kat sini resepinya....so sapa-sapa nak try,leh arr buat time open house nanti....ekekekkeke....
SELAMAT MENCUBAAA~!
~SOTO BANJAR~
Bahan-bahan ( 10-15 orang )
1 ekor ayam - dipotong 4 dan dibersihkan
4 ltr air
6 helai daun limau purut
3 batang serai - dititik
1/2 jari lengkuas - diketuk
1 batang kulit kayu manis
20 ulas bawang merah*
7 ulas bawang putih*
1/2 jari halia*
1/2 jari kunyit hidup*
1/2 biji buah pala*
1 sb lada putih biji*
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak - untuk menumis
BAHAN-BAHAN LAIN:-
nasi himpit
begedil,telur rebus,tauge
su'un yg digoreng
daun sup,daun bawang,bawang goreng
sambal kicap cili padi
Cara-cara
1.Rebus ayam dgn 5 bahan2 berikutnya.
2.Kisar bahan2 bertanda*. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan curahkan bahan tumisan ini ke dalam rebusan ayam tadi.Tambah garam secukup rasa.Biarkan kuah soto mendidih dan ayam empuk.Matikan api.
3.Keluarkan ayam.Siat2 isi ayam dan goreng dgn sedikit minyak dan ketepikan.
4.Bubuh bahan2 soto di dalam mangkuk,tuangkan kuah soto dan tabur dgn bahan2 taburan dan juga isi ayam yang telah disiat2 tadi.
5.***ayam boleh dipotong kecil2 dan tk perlu disiat2...boleh juga menggunakan kepak ayam yg dipotong kecil.
note : ada yang request resepi sambal kicap cili padi...nanti aku letak kat next entry yaaa...hehehehe
No comments:
Post a Comment