Salammm......lama betul aku tak update blog....kebizian melanda....setiap kali weekend mesti ada je event or kenduri... so dah lama juga aku tak tepek resepi yang sering aku cuba kat sini...hihihihi.....hari ni tetiba je mood aku nak masak malam...hahhaha.....so yang simple..aku nak try wat resepi kak hanieliza...PUDING CARAMEL BERLAPIS COKLAT...tengok kat FP dia mcm best aku pun apa lagi nk cuba wat...siang tadi aku tak berkempatan...sebab aku gi tesco beli barang dapur then ptg nya gi hantar adik aku ke matrik UIA kat nilai.....
So, ini resepi nya.... aku letak pic yang k hanieliza punya dulu ...pic aku punya nanti aku upload..ekekkeke
PUDING CARAMEL LAPIS COKLAT
Bahan A
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
1 s/k esen vanilla
Bahan B
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur A
4 s/b serbuk koko atau 1 s/k serbuk nescafe + 1s/k coklat pes
Bahan C
2 s/b gula [hanguskan] atau 2 s/b madu
Cara
1. Kacau bahan A dan bahan B dalam 2 bekas yg berasingan. Tapiskan.
2. Panaskan periuk kukusan
3.Masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci.
4. Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau sehingga masak.
5. Bila dah masak masukkan pula 1/2 cawan adunan B diatas lapisan adunan A.
6. Ulang bahan A dan B berselang seli sehingga habis.
7. Sejukkan dan terballikkan dalam pinggan hidangan
8. Potong dan hidangkan.
Sumber : hanieliza.fotopages.com
No comments:
Post a Comment