tHX to tulip77 (myresepi) coz share this receipe...memang sedap...yummmyyyyy~!
Bahan-bahan ( satu balang )
200g cili api hijau
1 botol kicap manis cap kipas udang
2 labu bawang putih
4 senduk minyak
1/2 st garam
gula secukup rasa
1/2 cawan air
Cara-cara
1.Panaskan minyak,goreng bawang putih hingga kekuningan,angkat dan ketepikan.
2.Dalam minyak yg sama, goreng cili api hingga masak. Peringatan : kuali mesti ditutup semasa goreng cili api sbb meletup2 semasa digoreng. Lepas 8-10minit atau hingga cili api tdk meletup lagi,boleh lah diangkat.
3.Biarkan sejuk seketika. Kemudian ambil bawang putih dan cili api yg telah digoreng tadi utk diblend. Masukkan juga garam,gula,kicap manis dan sedikit air.
3.Biarkan sejuk seketika. Kemudian ambil bawang putih dan cili api yg telah digoreng tadi utk diblend. Masukkan juga garam,gula,kicap manis dan sedikit air.
4.Rasa masin & manisnya,adjust mengikut kehendak masing2. Air perlu diagak2 jgn terlalu byk jika tidak sambal kicap jadi terlalu cair.
5.Disimpan di dalam balang kaca di dalam peti sejuk utk tahan lebih lama. Sedap makan dengan pisang atau keledek goreng dan juga soto.
note : to k zai & aida with love...ekekekekkeke
2 comments:
wani pipi comel!!
kita dah jmpa blog wani!
yeay!!!!
lalalala kita pon jalan2 jugaks
Post a Comment