Search this blog

Friday, January 08, 2010

AYAM MASAK SERAI

Salammm...lama x update blog...just nak share resipi ni ngan kwn2...ramai yang suka masak tapi masa yang tak mengizinkan...betul tak?aku ni kalau nk dapat mood masak, aku gi surf FP k hanieliza...macam-macam jenis masakan ada...one of my fav chef ni...hehhehee....selalu aku tengok resepi dia... hasilnya memang memuaskan... now k hanieliza dah terbit buku masakan sendiri .. dah ada kat pasaran pun....hehehe.....check it outt~!!


AYAM MASAK SERAI

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam dipotong kecil2 ( sebesar 2inci x 2 inci) dan dibersihkan
6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
2 keping asam gelugor
Garam dan kunyit

Bahan untuk di kisar:
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus

Caranya:

  • Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
  • Angkat ayam dan toskan minyaknya
  • Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing
  • Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
  • Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
  • Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit. Hidangan ini juga sesuai untuk makan di Hari Raya.
* sekiranya ayam dipotong terlalu besar, rasa lada dan serai tidak meresap ke dalam ayam.

3 comments:

IyouweBlog.com said...

war, mesti try.....nanged u....nang this to read about sweet wedding with cupcakes....

Solehah Muhammad said...

nak teraiiiii..mcm sedap je bunyii

achik ezam said...

mcm ada bunyi2 masakan jawa yang kami panggel 'ayam ungkep'

linkwithin

Blog Widget by LinkWithin