Search this blog

Thursday, September 10, 2009

AYAM PERCIK

Yezzaaa.... aku nak share resepi my mum's ayam/ikan percik..kelantan style...kuah dia warna putih tau..bukan merah...last week akku dok teringin nak makan ayam/ikan percik macam ni..susah nak cari kat KL ni...even kat bazar ramadhan yg gerainya orang kelantan pun tak jual ayam/ikan percik cam ni..


Kebetulan minggu lepas aku dok pikir tak tahu nak masak apa.. balik je opis .. aku terus buat..mintak resepi ngan mak dah lama.. penah wat sekali .. beberapa tahun yang lepas...hahahahahha.....masa tu aku jadi baby sitter sepupu aku kat Pilah. Pakcik la yang teringin benar nak makan...


Sesapa yang nk try,buat la....hehehehehe....



Bahan-bahan:-


1/2 ekor ayam ~ lumur garamkunyit + seulas bawang putih(tumbuk),kemudian bakar (wani guna kualli yang bertutup).Bila dah masak,ketepikan.


Bahan untuk percik:-


  • 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 4-5 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 250g santan pekat
  • Sedikit halia (ditumbuk)
  • 2 batang serai (dititik)
  • Asam keping
  • Gula
  • Sedikit Serbuk perasa (ajinomoto)
  • 1 sudu teh tepung beras(bancuh ngan sedikit air)


Cara-cara:-


  1. Masukkan kesemua bahan diatas dalam periuk kecuali gula,perasa & tepung beras.Panaskan dengan api yang sederhana.Kacau perlahan-lahan.
  2. Bila agak-gak nak mendidih tu,masukkan gula,perasa & bancuhan tepung beras tadi.
  3. Kacau perlahan-lahan hingga kuahnya dah agak pekat,masukkan ayam yang dah dibakar td, kemudian boleh dihidangkan.

Senang je resepi ni... ni resepi mak... tak tahu la kelantanese yang lain masak mcm mana....hehehe


SHARING IS CARING....;-)

4 comments:

Hazniza Zin said...

uhhh .. nk try ar lps ni.slalu soh abah beli je kat PARAM.

~WaNi~ said...

TRY LA..tapi ni satil kelantan tau...hehehehe

achik ezam said...

yerp agreed...percik kelantanese style is the best!!!!!!undeniable!!!!

~WaNi~ said...

en zam kita nih nk kena cari org kelantan ni....ekekekek...

linkwithin

Blog Widget by LinkWithin